Omgeving

De OntMoeting ligt precies in het midden van Noord Nederland. De steden Groningen en Leeuwarden zijn 45 minuten rijden, Heerenveen, Drachten en Assen bereik je in een half uurtje. Maar ook dichterbij is heel veel te beleven.

De Friese Wouden, Land van Natuurlijk Ritme. Zo omschrijven we deze mooie regio en dat is niets teveel gezegd. Hier kan je even weg van de drukte van alle dag. Beleef je eigen natuurlijke ritme. Voor de een is dat in een luie stoel met een boek, voor een ander veel wandelen en fietsen, of juist musea en galeries bezoeken. Het maakt niet uit, je komt hier tot rust omdat er niets moet.

Wil je alvast een voorp[roefje van wat er te beleven i? Het Toeristisch Netwerk Friese Wouden heeft een magazine uitgegeven. 

Klik hier om een PDF van het Regiomagazine te downloaden. 

Klik op de kopjes hieronder of de links rechts voor meer informatie over het onderwerp.

 

Natuur

De Friese Wouden is een kleinschalig gebied met veel verspreide natuurgebiedjes, pareltjes in het agrarische landschap. Maar ook nationale parken zijn dicht in de buurt: Het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld zijn op fietsafstand, de Alde Feanen, Weerribben-Wieden en Drentsche Aa zijn binnen een half uur met de auto te bereiken. Er is een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk en een ruime keuze aan wandelroutes.

Cultuur en historie

Cultuurhistorisch ben je niet snel uitgekeken in dit gebied. De mooie verhalen over de overwinning van Bommen Berend (de Bisschop van Münster) bij de schansen van de Friese Waterlinie, vervelen nooit. De geschiedenis van de vervening en de heideontginningen laat zien dat dit gebied van oorsprong erg arm was. De Maatschappij van Weldadigheid, die nog steeds bestaat, zette hier de armen en kleine criminelen uit de grote steden aan het werk. Veel koloniehuisjes zijn nog intact en worden nog steeds bewoond. 'Het Pauperparadijs' van Suzanna Jansen speelt zich af in Veenhuizen, hier 18 kilometer vandaan. Veenhuizen is zeker een bezoek waard! Hier is, naast de bekende gevangenis, een uitgebreid museum, vele galerietjes, leuke winkeltjes, een bijzondere biologische moestuin en een uitstekend restaurant. Meer info over cultuurhistorie

Ook de liefhebber van modernere cultuur komt hier ruimschoots aan zijn trekken. In de mooie dorpjes in de omgeving vind je een grote variatie aan kleine en grotere musea en galeries. Muziek is te horen in kerkjes, boerderijen en restaurants. Een groot aantal kunstevenementen speelt zich af in de regio gedurende het toeristische seizoen.

Eten en Drinken

Culinair valt er veel te beleven in de Friese Wouden. Het grote, prestigieuze hotel-restaurant Lauswolt in Beetsterzwaag is bij velen bekend. De Jufferen Lunsinh in Westervelde is een statig landhuis middenin de natuur, waar het vlees komt van de eigen koeien en schapen en de groente uit de eigen moestuin. Heel bijzonder is ook de vegetarische Herberg Het Volle Leven, gelegen midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Reserveren noodzakelijk!

Bijzondere evenementen

Een regio met zo´n geschiedenis en bruisend cultureel leven kan natuurlijk niet zonder evenementen. Het mooiste dorpje in de omgeving, Oldeberkoop, heeft in ieder jaar 4 weken in juli/augustus de Open Stal: een kunstroute door het dorp met 25 locaties van woonkamer tot stal en tuinen. Zeer de moeite waard! Het Flaeijelfeest eind september is een groots opgezet oogstfeest (flaeijel is een dorsvlegel). De openluchtopera van Nijetrijne, middenin het schitterende natuurgebied Rottige Meenthe, is een belevenis die je niet meer vergeet.